Løfteinnretninger og tjenester for løfteoperasjoner
Løfteoperasjoner og bruk av løfteinnretninger er en av de store fareområdene innen bygg og anlegg. Hendelser med løfteoperasjoner har ofte stort skadepotensiale. Derfor skal dette alltid planlegges grundig.
For å unngå at hendelser med løfteoperasjoner skjer, er det innført en rekke tiltak. I planlegging og bestilling av løfteutstyr og tjenester med løfteoperasjoner er det utarbeidet egne sjekklister. Disse skal avklare behovene på det enkelte arbeidssted i tillegg til at det er særegne krav til operasjonell sikkerhet.
Der Veidekke er hovedentreprenør skal løfteoperasjoner organiseres og utføres iht. SFS-BA Løfteveileder
Aktuelle standarder som skal følges:
Krav til teknisk utstyr for tårnkran: |
NS-EN 17076:2020 Tårnkraner Antikollisjonssystemer Sikkerhetskrav NS-EN 12464-2:2014 Lys og belysning – Belysning av arbeidsplasser – del 2 Utendørs arbeidsplasser |
Krav til teknisk utstyr for, og bruk av gravemaskin til løft av fritthengende last: |
|
Krav til arbeidsmiljø, sikkerhet og beredskap når løfteoperasjoner utføres fra kranhytte: |
Krav til det fysiske arbeidsmiljøet i arbeidsmiljølovens § 4-4 https://www.arbeidstilsynet.no/regelverk/forskrifter/arbeidsplassforskriften/2/2-2/ § 2-12. Synsforhold Tilsvarende screen eller film som man kan se gjennom. https://www.solasolv.com/window-blinds-sunblinds-and-sun-screens-for-crane-cabs-and-cabins/ Støykrav: Arbeid i/fra kranhytte er plassert i gruppe II. |
Kompetanse ved utførelse av den enkelte løfteoperasjon
Forskrift om utførelse av arbeid setter krav til at personell som skal bruke løfteutstyr og løfteinnretninger har dokumentert og / eller sertifisert opplæring.
For å sikre at denne kompetansen er vedlikeholdt ihh til § 8-1 i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning, kan det kreves at personell som har utførende roller i løfteoperasjoner gjennomfører en kompetansetest.
Dersom du eller dine ansatte skal ha rolle som anhuker/signalgiver eller fører av ulike typer løfteinnretninger skal vedkommende gjennomføre og bestå aktuell kompetansetest som gjennomføres hos Munio.
Dersom vedkommende ikke består testen etter 3 forsøk, vil testen bli låst for vedkommende og videre avklaring må da gjøres med nærmeste leder og det aktuelle arbeidsstedet.
En godkjent test er gyldig i 12. måneder og gjelder for alle arbeidsplasser i Veidekke, dersom annet ikke er besluttet lokalt.
Spesielt risikoutsatte arbeidsoperasjoner
Noen arbeidsoperasjoner og noe utstyr er spesielt risikoutsatt. Derfor har de egne spesifikke krav.
Aktuelle standarder som skal følges:
Krav til midlertidig rekkverk som kantsikring | NS-EN 13374:2013+A1:2018 Utstyr for midlertidig sikring av frie kanter - Produktkrav – Prøvingsmetoder |
Krav til hurtigkobling og rotortilt på gravemaskiner over 5 tonn | NS-EN 474-5:2006+A3:2013: Masseforflyttningsmaskiner - sikkerhet - Del 5: Krav til hydrauliske gravemaskiner |
Fallsikring fra lave høyder
Fall fra relativt lave høyder utgjør en stor andel av ulykkene i vår bransje. Sikrere produkter og riktig bruk av gardintrapper, stiger, rullestillas og arbeidsbukker vil føre til færre ulykker og ivareta arbeidshelsen.
De oppdaterte kravene til fallsikring gjelder for Veidekke Bygg Norge, og er utarbeidet sammen med håndverkere og våre leverandører.